Symptomer

Jeg har blod i urinen, kan det være blærekræft?

Synligt blod i urinen er ikke ensbetydende med, at man har blærekræft. Mere almindelige årsager er for eksempel blærebetændelse eller nyresten. Hvis du opdager blod i urinen, er det vigtigt at få foretaget en lægeundersøgelse for at udelukke kræft, og så du kan få den rigtige behandling. Kontakt altid en læge, hvis du har synligt blod i urinen. 

Hvad er symptomerne på blærekræft?

Blod i urinen (hæmaturi på latin) er det absolut mest almindelige tegn på blærekræft. 

I de tidlige stadier af blærekræft er blod i urinen ofte det eneste symptom. Urinens farve kan variere fra orange til lyserød eller rød, afhængigt af hvor meget blod der er i urinen.  Misfarvningen kan forekomme i enkeltstående tilfælde, men hvis man har blærekræft, optræder symptomet som hovedregel.  

Uanset hvad årsagen er, skal du altid søge læge, hvis du opdager blod i urinen. Dermed kan blærekræft udelukkes eller bekræftes, og du kan få den rigtige behandling, uanset hvad årsagen til dine symptomer er. 

Andre almindeligt forekommende symptomer er:

  • At du skal lade vandet hyppigere end tidligere
  • At det gør ondt eller svier, når du lader vandet
  • At du føler trang til at lade vandet, selvom blæren ikke er fuld

Disse symptomer er ikke usædvanlige og kan være symptomer på blærekræft, men ofte er de forårsaget af en godartet tilstand, fx blærebetændelse, nyresten, forstørret prostata eller en overaktiv blære. Det er vigtigt at få foretaget en lægefaglig vurdering, så du får den rigtige behandling.

Symptomer på fremskreden blærekræft

I fremskredne stadier (senere) kan en tumor i urinblæren vokse så dybt ned, at den spreder sig til andet væv og andre organer, hvilket kan forårsage symptomer såsom:

  • Problemer med vandladning
  • Smerte i den ene side af lænden 
  • Mindsket appetit og/eller vægt

Hvis du oplever disse symptomer, skal du omgående søge læge for at få stillet den rigtige diagnose og få korrekt behandling.